Arzumcum’s Blog

***** HEDİK *****

Posted on: Mayıs 8, 2008

Hedik, yöresel bir lezzettir. Bizim buralarda Hıdırellez günü mutlaka hedik kaynatılır. Bende bu geleneği bozmadım ve Hıdırellezde bu nefis hediği pişirdim. Hıdırellezde akrabalar,arkadaşlar, konu-komşu bir araya gelir ve bu güzel,bereketli gün kutlanır. Genelde buralarda nişanlı kızlara Hıdırellez yapılır. Birbirinden güzel yiyecekler hazırlanır. Tam bir piknik havasında, eğlenci bir gün yaşanır.Bizde öyle yaptık ve çok güzel bir gün geçirdik.Bolluk ve bereket için dualar ettik.Ayrıca bu hedik, bebeklerin ilk diş çıkardıklarındada yapılır. Onada diş bulguru derler. Çayın yanına nefis bir atıştırmalık ve çerez niyetine yenilir. Çok doyurucu,faydalı ve lezizdir.ARZUYA GÖRE mutlaka denemenizi öneririm.Bu güzel tarifimi canım arkadaşım Fatoş’uma gönderiyorum.

*** HEDİK ***

MALZEMELER:

2 su bardağı ekin ( buğday )

1 su bardağı nohut

1 su bardağı fasulye

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için: Ceviz kırığı

Not: Buğday,bildiğimiz aşurelik buğday olmayacak. Tarladan çıkan işlenmemiş ekin olacak. Sanırım pazarlarda bulabilirsiniz. Ben eşimin memleketi olan İskilip’ten getirmiştim.

YAPILIŞI:

Akşamdan ekin, nohut ve fasulye ılık su ile ıslatılır.

Ertesi gün hepsi düdüklü tencereye konur.

Üzerine çıkacak kadar su konur ve 20-25 dakika pişirilir.

Düdüklünün buharı alınıp, kapağı açılır.

İçine tuz ve şeker eklenip, karıştırılır.

Ilık yada soğuk olarak kaselere konulup, üzerine bol ceviz ekilir.

Çayın yanında servis edilir.

Nefis bir atıştırmalıktır. Çerez niyetine afiyetle yenir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: